Vad är Business Solutions?

”Vi ger kunderna möjlighet att fokusera på sin kärnverksamhet medan vi tar hand om processerna runtomkring. Tanken är att du ska få mer tid och kraft över åt att göra och utveckla det som du är riktigt bra på. Allt började med att en kund hörde av sig till oss när man behövde skala upp. De behövde ta in fler medarbetare i produktionen men hade ingen plats att bedriva verksamheten på. Där och då föddes idén till OnePartnerGroup Business Solutions: ett företag som realiserar hela projekt och funktioner, snabbt och effektivt, tillfälligt eller på lång sikt.”

Ni har funnits i tio år nu – och behovet bara växer?

”Ja, jag tror att vi var ganska tidigt ute med våra lösningar. I dag blir det allt vanligare att kunderna affärsutvecklar genom att fokusera på sina spetskompetenser och då vill man gärna ta in hjälp med att driva andra delar av företaget. Det handlar inte längre enbart om montering och packning utan kan också gälla hantering och kvalitetskontroll av inkommande gods och detaljer eller lösningar för reception och HR.”

Vad är det för typ av affärslösningar som ni förverkligar?

”Det kan verkligen vara allt. Förra året satte vi upp och bemannade en tillfällig produktionsanläggning för visir på uppdrag av en kund. Våra uppdragsgivare finns inom alla branscher, men framförallt inom tillverkningsindustrin. Kunden gör det kunden är bra på – formsprutar, bockar plåt, utvecklar… och vårt uppdrag blir ofta att hjälpa till med logistiken runtomkring. Vi är specialister på montering och packning.”

Har pandemin påverkat utvecklingen på något sätt?

”Att outsourca sina uppdrag i närområdet har blivit vanligare. Det som tidigare skickades till låglöneländer vill man gärna hitta lösningar för här hemma. Det är snabbt, smidigt och man riskerar inte att produkterna fastnar i en container någonstans i världen. Allt fler plockar hem uppdrag och väljer att sprida riskerna. Många har insett att det är flexibelt på hemmaplan och att du kan hitta kostnadseffektiva lösningar även här. Möjligheten att skala upp och ner arbetsstyrkan uppskattas av många. Miljö- och hållbarhetsaspekterna har blivit allt viktigare för många aktörer och det påverkar också.”

Hur kom du själv in branschen?

”Allt började med att jag jobbade med bemanning inom OnePartnerGroup. En av mina kunder hade svårt att få lönsamhet i monteringen och funderade på att lägga den utomlands. Jag föreslog att vi skulle kolla med Business Solutions om de inte kunde hitta ett sätt att sänka kostnaderna men ändå behålla jobben i Sverige. Det slutade med att jag drev projektet för Business Solutions räkning och sedan blev jag kvar. Jag gillar den där känslan av att allt är möjligt.”

Nya projekt hela tiden, snabbt ska det gå och bra ska det bli. Får du aldrig ont i magen?

”Nej jag gillar ju utmaningar. Jag tycker det är kul att få vara med och utveckla nya lösningar eller förbättra processer. Att få ett problem i knät som ska lösas sätter igång min kreativitet.”

Vad gör när du inte jobbar?

”Då försöker jag tillbringa så mycket tid som möjligt med familjen hemma i Huskvarna. Vi har tre barn som tränar fotboll, innebandy, parkour och rider – så det blir mycket engagemang i barnens sporter. När jag får egentid jagar jag gärna, vi har en hund i familjen också, en tysk jaktterrier.”

Ditt bästa tips till den som vill utveckla sin affär?

”Släpp inte det som gör dig konkurrenskraftig.  Lägg bort enklare processer. Vi har kunder som både producerar själva och köper lego men som har tagit vår hjälp med slutdelen i form av montering och packning för att göra processen så effektiv som möjligt. ”